Rodoula Online Store

ΦΤΙΑΞΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ!

ΥΛΙΚΑ (για ταψί 25x15cm)

Για την κρέμα:

  • 600 γρ. γάλα
  • 2 αβγά (ολόκληρα)
  • 1 κρόκο αβγού
  • 145 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 20 γρ. ρυζάλευρο
  • 35 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 βανίλια


Για το σιρόπι:

  • 220 γρ ζάχαρη
  • 220 γρ. γλυκόζη
  • 150 γρ. νερό
  • 1 φέτα λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα:
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με 116 γραμμάρια από τη ζάχαρη. Παράλληλα σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα αβγά, τον κρόκο, το σιμιγδάλι, το ρυζάλευρο και την υπόλοιπη ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα. Μόλις το γάλα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η κρέμα μας να αποκτήσει ομοιογενή υφή. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι: Βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και τη φέτα του λεμονιού για πέντε λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το στήσιμο του γλυκού στο ταψί:

  • Τοποθετούμε βουτυρώνοντας τα ένα- ένα πέντε φύλλα κρούστας Ροδούλα σταυρωτά στο ταψί. Αφήνουμε τις άκρες των φύλλων να εξέχουν από το ταψί.
  • Διπλώνουμε δύο φύλλα στη μέση και τα τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού και βουτυρώνουμε.
  • Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα, αφού έχει κρυώσει.
  • Κλείνουμε διπλώνοντας τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί σταυρωτά μέχρι να καλυφθεί η κρέμα. Βουτυρώνουμε.
  • Τοποθετούμε μισό φύλλο από πάνω και βουτυρώνουμε.
  • Χαράζουμε ελαφρώς οριζόντια και κάθετα ανάλογα με τα κομμάτια που επιθυμούμε.

Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε σε κομμάτια για το σερβίρουμε.