Φτιάξε τώρα το δικό σου παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο!

Θέλεις και εσύ να προσφέρεις τη γεύση της παράδοσης στους αγαπημένους σου δημιουργώντας γλυκές αναμνήσεις;
Η προσεκτικά φυλαγμένη αυθεντική συνταγή για παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο της Ροδούλας θα χαρίσει στιγμές ευτυχίας στο τραπέζι σου!

ΥΛΙΚΑ (για ταψί 25x15cm)

Για την κρέμα:

  • 600 γρ. γάλα
  • 2 αβγά (ολόκληρα)
  • 1 κρόκο αβγού
  • 145 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 20 γρ. ρυζάλευρο
  • 35 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 βανίλια


Για το σιρόπι:

  • 220 γρ ζάχαρη
  • 220 γρ. γλυκόζη
  • 150 γρ. νερό
  • 1 φέτα λεμόνι

Εκτέλεση της κρέμας

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με 116 γραμμάρια από τη ζάχαρη.
  • Παράλληλα σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα αβγά, τον κρόκο, το σιμιγδάλι, το ρυζάλευρο και την υπόλοιπη ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα.
  • Μόλις το γάλα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η κρέμα μας να αποκτήσει ομοιογενή υφή.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.

Εκτέλεση του σιροπιού

  • Βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και τη φέτα του λεμονιού για πέντε λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στήσιμο του γλυκού στο ταψί

  • Τοποθετούμε βουτυρώνοντας τα ένα- ένα πέντε φύλλα κρούστας Ροδούλα σταυρωτά στο ταψί. Αφήνουμε τις άκρες των φύλλων να εξέχουν από το ταψί.
  • Διπλώνουμε δύο φύλλα στη μέση και τα τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού και βουτυρώνουμε.
  • Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα, αφού έχει κρυώσει.
  • Κλείνουμε διπλώνοντας τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί σταυρωτά μέχρι να καλυφθεί η κρέμα. Βουτυρώνουμε.
  • Τοποθετούμε μισό φύλλο από πάνω και βουτυρώνουμε.|
  • Χαράζουμε ελαφρώς οριζόντια και κάθετα ανάλογα με τα κομμάτια που επιθυμούμε.

Ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  • Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε σε κομμάτια για το σερβίρουμε.

Γεύσου το ταλέντο της Ροδούλας και… καλή απόλαυση!